torstai 12. kesäkuuta 2014

Silliä ja skumppaa


Iski suuri ja mahtava sillihimo ekaa kertaa elämässä möksällä eräänä lauantaipäivänä. Katselin jääkaappiin jos siellä olisi ollut jotain mistä olisi saanut jotain sillinkaltaista kehitettyä. Onneksi löytyi paketti Matjessilli fileitä.


Ilman mitään sen suurempaa reseptiä tiedossa leikkasin sillifileet ohuiksi viipaleiksi, kovaksi keitetty kanamuna leikkasin pieniksi kuutioiksi. Mukaan laitoin myös kaksi kevätpunasipulia varsineen, vähän tilliä, sitruunan mehua, sinappia ja purkki smetanaa. Sekoitin ainekset keskenään ja annoin vetäytyä jääkaapissa muutama tunti. Jäkikäteen löysin purkin kaprista, mitä olisi varmasti sopinut mukaan laitettavaksi :)




Ennen tarjoilua löysin kaapista sellaisia ruisneppareita tai millä nimellä ne nyt kutsutaankaan jonka päälle laitoin sillin. Lapsille tein eilisestä lämminsavulohesta pienet suupalat (lohi, smetana, tilli). Olin myös ostanut Hietalahden Hallista, Kalakauppa E.Eriksson:ilta kylmäsavulohi-piparjuuri rullat. Hieno toimiva kolmikko!



Mietin hetken, että mitä juomaa sillin ja suht voimakkaan piparjuuri-lohen kanssa tarjolisin. Ekana tuili mileen hyvä olut ja snapsi - kumpaakaan ei ollut. Mielenkiintoinen viini tosin löytyi. Kyseessä oli jotain erikoista Ranskan Loiren laaksosta - en tiedä millä nimellä sitä kutsuisi - kuohuva valkoviini ehkä?!? Kyseessä oli siis Vouvreyn alueelta tuleva, myöhään korjatuista Chenin Blanc rypäleestä valmistettu viini. Tuottajana Vincent Carême ja viinin nimi Vouvray Petillant L'Ancestrale.

Viini oli siis käynyt vaan kerran - eli käymisen loppupuolella viini oli laitettu pulloon ja kävi loppuun pullossa, vähän siis samalla tavalla kun trapist-olut. Normi-skumppa siis käy kaksi kertaa, ensin loppuun valkkarin tapaan, sitten uudella hiivalla ja lisätyllä sokerilla pullossa.

Miltä se sitten maistui? Hyvältä! Kuplia oli paljon - mut ei yhtä paljon kun kuohareissa yleensä. Jäänössäsokeria oli myös vähän. Maussa kypsää omenaa, lähes "juuri uunista tullut omenapiirakka" (kaneelia, vaniljaa, voita etc). Hapokkuutta oli paljon! Loistava viini! Toimi jopa suht hyvin viinin arkkivihollisen sillin kanssa :D



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti