keskiviikko 25. kesäkuuta 2014

Bouillabaisse kalakeitto

Liemikasvikset

Juhannus 2014 - Saiteinen sää saaressa, kesämökissä 15 ihmistä ja pieni keittiö. Mitä ruoksi? No Bouillabaissse keittoa tietenkin! Bouillabaisse on Provancesta kotoisin kalakeitto jossa yleensä on erillaisia kaloja ja äyriäisiä voimakkaassa, tomaattipohjaisessa kasvisliemessä.

Muutama kerta olenn Bouillabaissea keitellyt. Aina se on onnistunut hyvin vaikka resepti on varmaan ollut joka kerralla eri. Tällä kertaa, kun oli iso porukka ja mökkikeittiö teiin näin

1. Viikkoa ennen juhannusta keitin kasvisliemen. Siihen tuli tomaattia, salottisipulia, kevätsipulia, valkosipulia, porkkanaa, selleriä, fenkolia, yhden siitrunan ja appelsiinin mehu sekä kuori. Mitä muuta? Provencalialaisia yrtteijä, sharamia, 1 litra valkoviiniä, 5dl Puljonkin kalalientä. Keitin kaksi-kolme tuntia ja siivilöin. Kasvikset voi heittää roskiin.Tämän jälkeen liemi mökin pakastimeen.





2. Tilasin Kalakauppa E.Eriksoniltta valmiiksi annoospaloiksi leikatttua lohta ja kuhaa. Pari purkkia katkarapuja liemessä ostin maitokaupasta. Sinisimpukoita olisi ollut kiva saada myös mukaan.

3. Juhannusaattona leikkasin uudet kasvikset keittooa varten. Kääytin fenkolia, selleriä, paprikaa, porkkanaa ja erillaisia siuleita. Paistoin runsaassa oliiviöljyssä ensin kasvikset isossa kaattilassa. 






4. Lisäsin samaan kattilaan etukäteen tehty liemi ja kaadoin vielä tölkistä 1,5 litraa puljonkin kalalientä päälle. Anoooin kiehahtaa ja lisäsin kokonaisiia uusia perunoita liemeen ja annooin niiitten kiehua kypsäksi. Lopuksi lisäsin valmiiit kalapalat ja katkaravut ja osotin muutama minuuuttii että ne kysyivät.



5. Valmista! Tarjosin tuoreen patongin ja kotitekoisen aiolin kanssa. Hyvin näytti maistuvan ja itse pääsi helpolla mökin keittiössä. Mukavaaa juhannusta!






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti