tiistai 10. kesäkuuta 2014

Ruokapainotteinen vuorokausi Tukholmassa


Käytiin piipahtamassa Tukholmassa viikko sitten. Hauskalla ja onnistuneella reissulla tuli myös kaikenlaista hyvää syötyä ja juotua :)

Lounas ravintola Riche:ssä


Saavuttuamme Tukholmaan kävimme lounaalla Riche-nimisessä ravintolassa. Ravintola on perustettu 1800-luvun lopulla. Inspiraationa oli ollut ainakin siihen aikaan tunnettu, saman niminen ravintola Parisissa. Fiilis ravintolassa oli hyvin Parisilaishenkinen.  Minun käsityksen mukaan Toast Skaegen on keksitty Tukholman Richessä. Syötiin lounaalla Riche'n "klassikkolistalta" Toast Skaegen ja Tarttari pihvi. Molemmat annokset olivat todellisia klassikoita ilman turhaa hifistelyä. Kaikin puolin erittäin hyvä kokemus! Pöytävaraus helpotti elämää!




Drinksut Gamla Stanissa

Ennen illallista menimme Gamla Staniin aperitiiville. Olin ennen matkaa törmännyt netissä Tweed nimiseen baariin minne halusin mennä. Baarin yhteydessä oli myös Djuret-niminen ravintola ja The Burgundy-viinibaari. Tweedin sisutus oli mielenkiintoinen - upeat vanhat Chesterfield nojatuolit, mahonkia sekä vanhaa Marine-antiikkia. . Juomalista oli pisin mitä olen ikinä nähnyt. Rommia, Whiskyä, Calvadossia, Cognacia, Giniä... Jokaista sorttia varmaan vähintään 50 erilaista. Drinkkilistalla oli kymmenkunta erilaista Gin&Tonicia sekä parikymmentä muuta drinkkiä. Itse join perinteinen Daiquiri jossa oli aavistuksen baarin omatekoista vadelma-karhunvatukka likööriä mukana - ja se toimi!

Baarissa oli myös lyhyt ruokalista erilaisilla snäkseillä. Emme tietenkään jaksannet odottaa illalliseen saakka, joten tilattiin chipsejä, oliiveja, Gruyére-juustoa kotitekoisella hillolla sekä ravintolan omaa ilmakuivattua kinkkua. Kinkku oli muuten tosi hyvää. Pitää ehkä kokeilla tehdä itse joku parma-tyylinen kinkku. Pöytävaraus oli myös tarpeen Tweed baariin tiistai iltana.

Päivän aikana tuli myös juotua kaksi mielenkiintoista pienpanimoolutta; italialaisen Amarcod panimon AMA Bionda joka oli vehnäoluen ja Pale Alen sekoitus sekä ruotsalaisen Omnipollo panimon Mazarin, joka taas edusti Amerikalaista Pale Alea. Varsinkin AMA Bionda oli upea - Mazarin oli hyvä, mutta ei mitenkään tyypillisen pienpanimon American Pale Ale:sta poikeava.




Illallinen Gastrologik:issä

Reissun ehdoton kohokohta oli illallinen Gastrologik-nimisessä ravintolassa. Gastrologik kuuluu Tukholman ehdottomasti parhaisiin ravintolohin. Yksi Michelin-tähti onkin ehdottomasti ansaittu! Ravintolan filosofia on tarjota asiakkaille modernia skandinaavialaista, lähituotettua ruokaa pientuottajilta. Ruokalistaa ei ole vaan keittiö valmistaa illan menu' juuri sen kyseisen päivän parhaista raaka-aineesta. Menu kutsuttiin nimellä "På Producentens Vilkor / Let todays producer decide", sen lisäksi pystyi halutessa tilaa viinipaketti ruokiin matchatyllä viineillä.

Olin Gastrologikin nettisivun perusteella ymmärtänyt, että ruokalajeja olisi 3-6 riippuen päivän saatavista raaka-aineesta. Meillä taisi käydä tuuri, ruokalajeja oli 16! Tässä illan menu ja kuvia osasta annoksista:

*Potato crisps with a taste of the forest (ylempi kuva, ylä vasen)
*Brioche made of spelt flour from Warbrokvarn with homemade cream cheese and green juniper berries
*Chicken liver with meringue and apple (ylempi kuva, ala vasen)
*Quail egg, marinated in our housemade pea soy sauce (ylempi kuva, ylä oikea)
*Raw mushroom with cream of toasted yeast (ylempi kuva, ala oikea)
*Algue broth with lovage butter
*Sourdough bread made of spelt from Warbrokvarn, Crispbread made of spelt from Warbrokvarn, Butter from Vilhemsdal
*Smoked mackerel with green strawberries, acidulated cream and cucumbers (alempi kuva, ala vasen)
*”Ängamat” vegetables in season
*Langoustine from Fjällbacka with emulsion of their heads and kohlrabi (alempi kuva, ylä oikea)
*Spruce-grilled wild turbot with grilled scallions and spruce shoots
*Vinegar-baked brisket and sweetbreads of spring lamb with nettles and wild garlic (alempi kuva, ala oikea)
*Frozen spruce with cucumber and spruce shoots
*Ice cream of first rhubarbs with wood ruff and sorrels
*Milk, cheese and whey from Löftsa dairy farm
*Crispy oats with honey and dandelions (alempi kuva, ylä vasen)



Tämä oli ehdottomasti yksi upeimmista dinnereistä mitä olen syönyt. Syömiseen meni nelisen tuntia. Annoksia tuli tasaiseen tahtiin ja tarjoilijamme kertoi koko ajan mitä syödään, mistä se tuli, miten se on tehty...jne. Myös toinen omistaja, Anton Bjuhr kävi muutama kerta kertomassa ruosta ja kysymässä miten meillä menee. Somppa oli valinnut ranskalaisia klassikkoviinejä ruokien kanssa mitkä kaikki oli mielestäni oikein onnistuneita valintoja.

Positiivista oli myös että ravintola oli viimeiseen paikkaan myötä täysi tiistai iltana! Jos jostain on pakko haukkua, niin menu oli jopa vähän turhankin pitkä - varmaan 8 tai 12 ruokalalajia olisi ollut yhtä hyvä! 
Vau! Hyvä meIninki!

 

Lounas - TGI Friday's

Lounas oli täysi vastakohta edellisen päivän illalliseen -  Vuorossa Amerikkalainen ketjuravintola TGI Friday's. Ainakaan vielä se ei ole rantautunut suomeen. Ravintoloita on vajaa 1000 ympäri maailmaa joten eiköhän suomeenkin voitaisiin saada yksi. Konsepti on about sama kun esim Hard Rock Cafe'ssa; Kaikki ravintolat saman näköisiä, iloisia tarjoiliota ja menuussa hamppareita, fajitaksia, salaatteja jne. You know!
Otettiin alkuruoaksi Mozzarella tikkuja ja Bruschetta. Pääruoka olikin juusto-pekonihampurilainen ja Quesadilla kanatäytteellä. Annokset olivat amerikkalaiseen tyyliin lähes liian isoja. Mitä voidaan tästä muuta sanoa? Ravintola oli juuri sitä mitä olin odottanutkin - harmitona "casual dining:iä". Ruoka maistui hyvältä, palvelu pelasi, hintakaan ei ollut paha. Perus jenkkimeinkiä! :)



Käynti Östermalms Saluhallissa

Käytiin lounaan jälkeen piipahtamassa Östermalmin kauppahallissa. Halli on upea, kooltaan varmaan tuplat kun Hietalahden Kauppahalli tai Vanha kauppahalli. Kauppiaita on myös paljon ja business näytti pyörivän hyvin. Erilaisia ravintoloita ja kahviloita oli myös useampia. Mereneläviä ja juustoja oli varsinkin paljon. Ehdottomasti näkemisen arvoinen paikka jos Tukholmassa käy!






Smaka på Stockholm katuruokafestarit

Huomasimme sattumalta että Kungsträdgårdenissa oli jotain häppeninkiä. Kävimme katsomassa mitä siellä tapahtui. Iloksemme huomasimme että sielä oli juuri alkanut Smaka på Stockholm-nimiset katuruokafestarit. Tarjontaa oli paljon ja jos aikaa (ja tilaa masussa) olisi ollut, olisi ollut kivaa jäädä pidemmäksi ajaksi. Tarjolla oli kaikenlaista street foodia, viiniä, olutta, elävää musiikkia. Jopa The Sounds oli soittamassa myöhempään illalla. Otimme ihan rändomisti Melanders-nimisestä ravintolasta friteeratut mustekalarenkaat Aiolin keran ja Fish & Chips. Myös yksi jätskiannos otettiin jostain toisesta kojusta. Hyvä meno!






 Lopuksi voi vaan todeta että reissu oli tosi onnistunut! Tukholmassa riittää varmasti näkemistä ja tekemistä... ja syömistä! Ei kun uutta reissua suunnittelemaan :)
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti