keskiviikko 24. syyskuuta 2014

Deluxe Kanasalaatti ja Sitruuna-Juggijäde


Meillä oli ilo ja kunnia saada ystäväpariskunta meille viettämään lauantai iltaa. Mun perus lauantain "raakaa liha ja voita-ihanjoka-paikassa" -dinnerikonsepti ei toiminut, koska ystäväpariskunnan isäntä oli jollain ihme dieetillä ja rouva raskaana :) Pienet "haasteet" kun joutuu "think outside the box" on just parasta keittiössä!

 
 

Olin edellisenpä päivänä ostanut kaksi kokonaista Luomu Nokan broileria (kts. edellinen blogi kirjoitus). Päätin valmistaa kanoista joku vähän "tavallista hienompi kanasalaatti" joka olisi silti terveellinen ja ravitseva.


Laitoin heti aamulla kanat uuniin. Nostin kanat uunipellille. Kanojen päälle laitoin "marinaadin" mitä valmistin siitä mitä kaapista löytyi. Siihen päätyi muistaakseni ainakin oliiviöljyä, Dijon-sinappia, Mutti tomaattipyrettä, raastettua valkosipulia ja sitruunankuorta sekä erilaisia kuivattuja yrttejä. Kanojen sisälle laitoin yksi kynsi valkosipulia ja se mitä sitruunoista jäi jäljelle kun olin raastanut kuoren ja vaimoni käyttänyt mehun niistä. Laitoin kanat 200 asteiseen uuniin, laskin lämpötilan 150 asteeseen ja annoin niitten olla uunissa 2 tuntia. Sammutin uunin ja kanat saivat jäädä vielä "Jälkilämpöön" noin tunniksi.



Oli hieno syyskuinen lauantai iltapäivä ja esivalmistin illallista ulkona parvekkeella kun muu perhe nukkui päiväunia :)




Aloitin valmistamalla salaattipohjan, mihin tuli kaksi erilaista Deliverde:n salaattia ja kurkkua. Paahdoin manteleita ja pinjansiemeniä sekä paistoin pakeetin Workinsin pekonia mitkä päätyivät seuraavaksi salaattiin. Tämän jälkeen esivalmistin salaatin "lämmin kasvis -osa", eli paistos mihin tuli minitomaatteja, porkkanaa,  Hästön Maatilan vihreitä papuja, kevyesti marinoitua punasipulia sekä tuoretta pinaattia. Paistoksen paistoin oliiviöljyssä juuri ennen tarjoilua.



Valmistin vielä kevyen ja terveellisen jugurtti-rakuuna dressingin, mihin tuli Valion turkkilaista luomujuggia, puolikkaan sitruunan mehu sekä yski järvikylän rakuunapuska.

Perkasin kanat ja laitoin ne uunivuokaan odottamaan iltaa. Lämmitin kanat uunissa ennen tarjoilua. Ylimääräisistä luista keitin kanaliemen. Kanaliemessä keitin vielä qvinoa mikä laitoin myös salaattiin.

Lisukkeeksi oli vaimoni ja lapsemme leipoma Focaccia. Jälkkäriksi vaimoni teki omenapiirakan ja minä tein siihen lisukkeeksi sitruuna-jugurtti jäätelöä. Näin jäätelö syntyi:

 
 
Aloitin paahtamalla 1dl sokeria paksupohjaisessa kattilassa niin että se suli ja sai aavistuksen rusehtavan värin. Näin sain jätskiin pieni karamellimaisen twistin.

Seuraavaksi lisäsin sokeriin 2dl kermaa sekä purkillinen Pirkkan turkkilaista jugurttia (rasvaa 10%). Sekoitin huolellisesti ja annoin jäähtyä hetken.



Raastoin yhden sitruunan kuori ja lisäsin sen jäätelötaikinaan. Laitoin seoksen jääkaappiin kylmentymään.

Lopuksi kaadoin "taikina" jäätelökoneeseen ja 20min päästä jätski oli valmista. Pakastimeen odottamaan illallista!



Oli mukavaa saada illallisvieraita. Ruoka maistui niin itselleni kun vieraillekin! Tervetuloa toisenkin kerran lauantain terveysillalliselle!




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti