tiistai 14. lokakuuta 2014

Boeuf de Bourgogne - tai jotain sinne päin

 
 

Syksy on saapunut ja voi taas hyvällä omatunnolla kaivaa kaapista esille Le Creuset-pata ja tehdä maukkaita, pitkään kypsytettyjä juttuja uunissa. Tällä kertaa oli vuorossa todellinen ranskalaisen keittiön klassikko, Boeuf de Bourgogne eli suomeksi Burgundin Pata



Eka vaihe oli pilkkoa lihat ja kasvikset sopivan kokoisiksi paloiksi. Käytin n. 500g naudan luomu sisäpaistia sekä 500g porsaan luutonta sivukylkeä.

 
Kasvis-puolelta käytin muutama porkkana pokittain, n 1cm paksuiksi siivuiksi pilkottuna, about kymmenen kokonaista pientä salottisipulia, n viisi valkosipulin kynttä, yksi varsisellerin varsi sekä laatikollinen ruskeita herkkusieniä.
 
 
Aloitin paistamalla padassa miedolla lämmöllä porsaan sivukylki palat. Palat paistuivat varmaan 15-20min, jotta suurin osa rasvasta suli pataan. Nostin lihat talouspaperille kuivumaan.
 
 
Seuraavaksi paistoin porkkanat ja sipulit padassa. Käytin paistamiseen sivukylkipaloista irronnut rasva. Lopuksi lisäsin vielä sellerivarret sekä 2 rkl vehnäjauhoa. Samaan aikaan paistoin tavallisessa paistinpannussa voissa naudan paistikuutiot.

 
Paistettua naudan lihat paistoin vielä kovalla lämmöllä herkkusienet, niin että neste haihtui niistä. Kaadoin naudanpaistikuutiot sekä herkkusienet mukaan pataan.
 
 
 
Lisäsin pataan liemi jossa oli ½litraa puljonkin lihalientä, 2,5dl punaviiniä (oikeaoppisesti pitäisi käyttä burgundilaista, mutta tällä kertaa pohjois-rhonelainen sai kelvata)m sekä 1dl Muttin luumutomaatti sosetta.
 
 
Lisäsin mausteita - käytin mustapippuria, suolaa sekä kuivattuja yrttejä (rakuuna, timjammi, rosmariini) sekä lisäsin reilu ruokalusikallinen Dijon sinappia.
 
 
 
Laitoin padan uuniin missä se oli n. kolme tuntia 120 asteessa. Sammutin uunin ja pata sai vielä vetäytyä tunti ennen tarjoilua. Tarjosin Boeuf de Bourgognen perunamuusin kanssa sekä pieni sivusaalatti missä oliiveja ja parmesanjuustoa sekä kotitekoinen sherryvinegrette. Laitoin hauskasti lihapata pieneen "tarjoilupataan" jokaiselle syöjälle.
 
 
Viininä juotiin Crozes Hermitagen alueelta (Rhone, Ranska) Maxime Graillon valmistama Equinoxe vuodelta 2012. Maxime Graillot on alueen ehkä tunnetuin tuottajan Allain Graillotin poika. Equinoxe oli yksi erikoisimmista viineistä mitä olin ikinä juonnut. Viini oli hyvin kevyt ja vähän pirskahteleva (???). Mieleen tuli lähinnä joku hyvänlaatuinen Beujolais Nouveau. Kiva kokemus, mut ei kiitos uudestaan :)
 
 
 
 
 

 
 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti