lauantai 2. elokuuta 2014

Neljä Tähtityttöä ja mä


Vaimollani ja hänen kolmella ystävällä on mahtava, TV:stäkin tuttu illalliskonsepti menossa. Yksi porukasta kutsuu loput tytöt kylään ja valmistaa kolmen ruokalajin illallinen. Homma kulkee nimellä "Neljän tähtitytön illalliset". Kaikki tähtitytöt olivat kevään aikana kokannut kerran. En tiedä kuka oikeataan keksi, että Tähtitytöt tulisivat "minun" luokse syömään kauden pääteeksi. Anyway, heti kuultuaan ideasta innostuin ja menuun suunnittelu alkoi.



Vaikka tehtävä oli todella mieluisa minulle, siinä oli muutama haaste. Ensimmäiseksi en halunnut tehdä tytöille mitään perusronskia äijämäistä mättöä joka on vahvuusalueeni, vaan jotain kevyempää, raikasta ja eleganttia "tyttöruokaa". Yksi porukasta on varsinainen jälkkäriekspertti - jotain mitä mä en handlaa laisinkaan. Lisäksi tytöillä on muutama hassu ruokarajoite jonka takkia en voinut mennä jollain takuuvarmalla bravuurilla.



Mietin pitkään mitä tarjoisin tytöille ja muutama "valmis" menukokonaisuus meni myös roskiin. Lopulta päädyin seuraavaan:

Pieni tomaattikeitto ja parmesaani keksi

Lohimousse paahdetulla briossilla sekä fenkkoli-kurkku salaattia

Paahdettua kevätkananpoikaa, gremolata risottoa ja porkkanaa kahdella tavala

Tuplasuklaa Brownie, Sitruuna fudgea ja penut butter jätskiä


Omasta mielestäni onnistuin oikein hyvin ruoanlaitossa eikä mitään suurempaa mokaa keittiössä sattunut. Esivalmistin ruoat niin pitkälle kun mahdollista, niin että sain itse nauttia tyttöjen seurasta, eikä seistä keittiössä koko ilta. Luullen että ruoka maistui ja kaikilla näytti olevan hauskaa ruokapöydän ympärillä. En harkitse sekuntiakaan jos Tätitytöt pyytävät minut tekemään heille ruokaa toisenkin kerran :D

Tässä vilä tarkemmin mitä annokset sisälsivät ja miten ne sytyi

AMUSSE BOUCHE - eli keittiön tervehdys

Tomaattikeitto

Kalttasin 5 tomaattia. Poistin siemenet ja latoin siemenosat siiviläään valuamaan. Heitin "fileet" kattilaan ja kaadoin mehu mitä siemenistä irtosi kattilaan. Sekaan puolikas salottisipuli, pari senttiä selleriä ja puolikas porkkkana sekä suolaa, pippuria ja kuivattuja yrttejä. Päälle kanalientä ja valkoviiniä. Keitin tunnin, soseutin ja lisäsin vähän kermaa.


Parmesaanikeksi

Paahdoin kuorettomia seesamsiemeniä paistinpannulla. Sekoitin seesamsiemenet n. 1dl parmesaaniraasteen kanssa. Lisäksi snadisti korkealaatuista oliiviöljyä, pippuria ja kuvattua oreganoa. Tein massasta 5 keksiä uunipelille. Paistoin keksejä n. 1min uunin grillivastuksen alla.

Aperitiivi

Aperitiiviksi tarjosin lasillisen cavaa, Juve y Camps Reserva de Famila 2009 tai lasillinen suomalaista Karpalokuohua.


Leipä

Leivoin itse Ahvenanmaalaisesta Emmer jauhosta leipä mikä tarjosin pitkin illallista. Leivän kansssa oli ranskalaista voita. Leivän resepti oli about 400g jauhoja, 12g hiivaa, 6g suolaa ja 300g vettä. Vaivasin leipä n. 10 min jonka jälkeen se kohosi jääkaapissa 6 tuntia ja 2 tuntia huoneenlämmössä. Paistoin leivän 30min 200 asteisessa uunissa.
 
 

ALKURUOKA


Lohimousse

Hankin kaupungin parasta lämminsavulohta kalakauppa E.Eriksonista Hietalahden kauppahallista. Sekoitin kulhossa lohta (n. 50g/syöjä) sekä (jokaista 1rkl/syöjä) voisulaa, sitruunanmehua ja Creme Frechiä. Lisäsin lopuksi pieneksi pilkottua ruohosipulia ja suolaa & pippuria. Pursutin lohimoussen muotteihin ja annoin vetäytyä yön yli.

Briossi

Tarjosin lohimoussen kotitekoisen, voissa paahdetun "leipä-briossin" päällä. Resepti löytyi Alt om Mat-heden nettisuvuilta.

Fenkoli-Kurkkusalaatti

Leikkasin kuorellista kurkkua, fenkolia sekä varsiselleriä mandoliinilla niin ohueksi kun pystyi. Ennen tarjoilua maustoin salaatin oliiviöljyllä ja omenaviini etikalla. Kun tiskasin mandoliinin irrotettava terä onnistuin myös slaissaamaan pieni pala sormestani irti. Lekurikäynnin jälkeen kokkailu jatkui :)

Muut lisukkeet

Alkuruoan kanssa tarjosin myös 1-2-3 liemessä 4 tuntia pikkelöytyä retisoita, karpalamehutiivisteessä marinoituja punasipulin renkaita sekä pieni majoneesi "pallo" jonka sisäään oli laitettu paahdettuja ja suolattuja manteileita.

Ruokajuomat alku- ja pääruokien kanssa

Ruoan kanssa oli valittavana joko Provencista tuleva Château D'Esclans-tuottajan Whispering Angel 2013 Rose' viini tai Belvoir Organic Lemonaid




PÄÄRUOKA


Paahdettu kevätkanan poika

Tein edellisenä päivänä padassa 4 kevätkananpoikaa. Maustoin kananpojat mausteliemellä missä oli oliiviöljyä, sitruunan kuorta, dijoin sinappia, kuivattuja yrttejä ja näön vuoksi paprikapulveria. Kanojen sisään latoin tuoretta lehtipersilajaa, sitruunaa ja valkosipulia. Pataan päätyi myös yksi porkkana, yski salottisipuli, yksikyntinen valosipuli ja pala selleriä. Päälle kaadoin valkoviiniä ja puljonkin kanalientä. Laitoin padan 200 asteiseen uuniin jja laskin lämpötilan 150 asteeseen. Kahden tunnin päästä sammutin uunin ja annoin padan vielä seistä uunissa tunnin. Kun kanat olivat kylmentyneet leikkasin kanat kahtia (½ kana per syöjä) ja poistin turhat luut ym. Ennen tarjoilua lämmitin kanat grillivastuksen alla uunissa.



Gremolata risotto

Valmistin gremolata mausteöljyn. Eli blenderiin lehtipersiljaa, sitruunankuorta ja valkosipulia sekä päälle parasta oliiviöljyä niin paljon että seoksesta tuli juoksevaa. Valmistin risottoa tavallliseen tapaan, käyttäen hyvin pieneksi pilkottua salottisipulia riisin lisäksi. Ja 25-75 mittasuhteessa valkoviiniä ja kanalientä. Ennen tarjoliua lisäsin risottoon raastettua parmesaania, voita sekä gremolata mausteöljy.

Porkkana-rakuuna pyree

Aloitin kuullottamalla pieni pala salottisplulia kattilassa. Lisäsin kaksi pilkottua porkkanaa. Keitin kypsäkksi valkoviini-kanaliemi blendissä. Soseutin porkkanat, lisäsin hieman Creme Freshiä ja reilusti hienoksi  pilkottua rakuunaa. Tarkistin suolan ja hapon.

Höyrytetyt porkkana

Höytitin kypsäksi ennen illallista porkkanan puolikkaat.. Lämmitin porkkanat uunissa kanojen kanssa ennen tarjoilua. Ennen tarjoilua penslasin porkkanat voisulalla ja raastoin hieman muskottipähkinää päälle.

Paistetut kantarellit

Löysin Hietalahden kauppahallista ekat suomalaiset kantarellit, enkä voinut vastustaa niitten ostamista. Paistoin voissa kantarellit ennen tarjoilua.

JÄLIRUOKA

Tuplasuklaa Brownie

Serkkuni on taitava leipuri, niin kysyin häneltä vähän vinkkejä jälkkärin suhteen. Sain helpon ja kuulemma erittäin hyvän reseptin. Eli näin tein:
-Sulatin 200g tummaa suklaata ja 200g voita
-Vatkasin 3 munaa ja 2 dl sokeria vaahdoksi
-Sekotin keskenäään 2dl vehnäjauhoa, ripaus suolaa ja vaniljaa
-Sekotin varovasti kaikki yllä olevat ainekset tasaiseksi massaksi ja lisäsin vielä siihen 100g isoksi murskattua valkosuklaata.
-Kaadoin taikina n. 20x30cm voideltuun vuokaan ja paistoin Brownien 25min 170 asteisess uunissa.

Kun brownie tuli uunista, se oli vielä melko löllöä, mutta kun se vetäytyi vuorokauden jääkaapissa, niin koostumus oli juuri oikea tarjoiluhetkenä.


Penut Butter jäätelö

Lämmitin 2 dl kermaa kattilassa ja lisäsin siihen 1dl sokeria. Lisäsin 2dl täysmaitoa, reilu ruokalusikallinen pähkinävoita, aavistuksen suolaa ja vaniljaa. Sekotin "taikina" huolella, niin että siinä ei ollut mitään sattumia. Kaadoin taikinan jätskikoneeseen joka hoiti loput.

Valkosuklaa Fudge

Sitruuna-Valkosuklaa Fudgen resepti löysin jouluna Arlan nettisivuilta. Resepti on tosi helppo ja koostumus on aina oikein kun käyttää paistomittaria avuksi. Eli kattilassa keitetään hiljaa 1.5dl sokeria, 1.5dl kuohukermaa, 1dl vaaleeta siirappia ja 1 tl suolaa 120 asteiseksi (reseptissä lukee 122 astetta, mutta itse lopetin vähän aikaisemmin kun seos rupesi näyttää sopivan tummalta). Kun seos on saavuttanut 120 astetta, se otetaan pois liedeltä ja annetaan viilentyä hieman. Sen jälkeen siihen lisätään 50g voita, 100g valkosuklaata ja yhden sitruunan kuori raastettua. Fudge kannattaa antaa vuorokauden olla jääkaapissa ennen tarjoilua.


Vadelmia kolmella tavalla

Tein Brownien seuraksi raikas vadelmakastike (kiehutin tuoreita vadelmia ja sokeria ja puristin siivilän läpi sieemenet pois). Säästin myös osa vadelmista mitä laitoin tarjolle seellaisena. Löysin myös Chez Marius-keittiövaline kaupasta pakastekuivattuja vadelmia mitä ripottelin brownien päälle.

Mansikka vaahtokarkit

Tarjosin myös kaksi kotitekoista vaahtokarkkia jälkkäriin kanssa. Loput vaahtokarkeista ja fudgesta tytöt saivat viedä Doggie bagissa kotiin :) Olin googlettanut useampi resepti miten vaahtokarkkeja tehdään itse. Hirveän vaikealta se ei vaikuttanut, muutta olessani paikalllisessa K-Supeermarketissa löysin sattumallta valmis paketti millää sai hellposti itse tehtyä vaahtokarkkeja. Sekotin pussin sisältö ohjeiden mukaisesti kiehuvan veden kanssa ja annoin tekeytyä jääkaapissa vuorokauden. Oikein hyvää tuli :)


Makupilli kakao

Löysin sattumalta kauppasta ns. makupillejä mistä tulee kakaota. Eli viimeisenä oli pieni jylläri ja luultavasti järkytys, kun  tarjosin tytöille lasin maitoa.
 
 
Kiitos vielä kerran ihanille tähtitytöille! Oli suuri ilo ja kunnia saada kokata teille :) Ehdottomasti yksi kesän hauskimmista illoista. Kram!
 
 
 


1 kommentti: