torstai 7. elokuuta 2014

Hääpäivädinneri Ravintola Savoyssa

Vietimme vaimon kanssa viidettä hääpäivää äskettäin. Luulen että yhtä vuotta lukuun ottamatta olemme viettänyt hääpäivä syöden ja juoden erittäin hyvin Ravintola Savoyssa. Jatkoimme perinnettä myöskin tänä vuonna :)

Savoylla on hieno pitkä historia - lisää siitä voi lukea täältä. Ravintola edustaa klassista Fine Dining-tyyliä.

Ilta alkoi terassilla lasillisella Larmandier-Bernier Latitude Blanc de Blancs-sampanjalla.

 

Siirryttiin ruokapöytää istumaan. Saimme yksi ravintola parhaimmista pöydistä, katetun terassin kulmassa mistä oli upeat näkymät kaupungin yli.



Illallinen alkoi pienellä Amusella, joka oli sellerikeittoa mikä kanssa oli friteerattua mustekalaa ja katkarapuja.

 
Ravintolan itse leipomat leivät olivat todella hyviä. Tarjolla oli spelttisämpylöitä ja mallaslimppua missä oli käytetty hunajaa. Myös voihin oli sekoitettu hunajaa. Hunaja-voi oli todella hyvää ja kiva "uutuus" ainakin meille.
 

Valittavana oli joko päivän menu jossa oli kolme ruokalajia ja muutama pieni väliruoka tai Ala Carte lista. Päädyimme Ala Carte listaan. Somppa tuli ehdottamaan tilaamamme annoksiin sopivia viinejä. Päädyimme kuitenkin juhlan kunniaksi ottaa pullollinen "jotain parempaa" viiniä kun laseittain myytävä "perus kama" - tosin tässä pitää ottaa huomioon että Savoyn tasoisessa ravintolassa "perus viinit" ovat erittäin hyvä, korkealaatuisia ja huolella valittuja.

Viinilista on varmaan yksi Helsingin pisimmistä ja sen selaaminen on todella hauskaa, tosin valinnan vaikeus voi olla suuri. Tiesin haluavani valkoista Bourgognea. Kun kaikista arvokkaimmat pullot ja (minun mielestä) turhan nuoret viinit poistettiin jäi muutama varteenotettava pullo jäljelle. Päädyimmme klassiseen Chablis'en, Domainen Francois Raveneau:n Premier Cru Butteaux viiniin vuodelta 1999. Viini oli todella upea, paras pitkään aikaan juomani viini. Vaikka viinissä oli 15 vuotta ikää, väri oli vaalean keltainen, tuoksu nuorekas ja raikas. Sekä tuoksussa että maussa oli upea Chabis:elle tyypillinen mineraalisuus. Viini oli edelleen hapokas ja toimi loistavasti kaikkien ruokien kanssa. Mahtava!

 
Alkuruuaksi itse söin "Grillattu vasikkatartar, kantarellivinegrettiä ja rapeaa maa-artisokkaa".
 

Vaimoni otti Salaatti Savoyn oman puutarhan antimista, burratajuustoa ja tuoretta tryffeliä. Annokseen lisättiin pöydässä vihreä salaatti ja päälle raastettiin vielä todella reilusti kesätryffeliä.



Pääruoaksi valittiin molemmat Salviavoissa paistettua merianturaa Meuniére, gnoccheja ja kauden metsäsieniä.


Viiniä oli vielä pääruoankin jälkeen jäljellä pieni tilkka joten otettiin vielä juustot ennen varsinaista jälkiruokaa. Ravintolassa oli juustokärry mikä tuotiin pöytään mistä itse sai valita mieluisat juustot. Vaihtoehtoja oli mustaaksen kyseisenpä päivänä kuusi. Vaimoni otti palan Comte:ta. Itse otin Comte:n lisäksi Metsuria ja Vuohen Gruyereä. Juustojen kanssa tuli pieni purkki, minkä pohjalla oli raparperi hilloketta sekä paahdettuja pähkinöitä ja pieni vihreä salaatti. Todella hauska tapa tarjota lisuketta juustojen kanssa. Myös talon katolla tehtyä hunajaa tuli juustojen kanssa.



Ennen itse jälkiruokaa tuli pieni jälkkäri-amuse missä oli passion jäätelöä ja vähän tuoreita hedelmiä ja marenkia.

 
 
Jälkkäreitä oli Ala carte listalla valittavana muutama. Tarjoilua kuitenkin kertoi että ne ovat saaneet erittäin hyviä marjoja keittiöön ja keittiömestari mielellään valmistaisi niistä meille jotain listan ulkopuolelta. Saatiin pieni Parfait punasista marjoista minkä kanssa oli jätskiä, vanilja kreemiä ja erilaisia marjoja. Päälle kaadettiin pöydässä vielä viinimarjoista tehty keitto.
 
 

Jäliruoan kanssa vaimoni pyysi lasillisen jotain kevyttä ja raikasta viiniä. Tarjoilia ahdotti Moscato Astia. Vaikka itse en ole mikään suuri kyseisen viinin ystävä, päätin kuitenkin ottaa myös lasillisen sitä. Kuumana kesäpäivänä marjojen kanssa se toimi todella hyvin! Positiivinen yllätys!




Hyvä ystävämme toimii Suomen ainoana Tee-Somerlierinä Savoyssa. Valitettavasti meidän kaveri oli kesälomalla, mutta otimme silti teet. Teelaatuja on varmaan lähes 50 erilaista omassa Tee-vaunussa. Vaimoni otti kiinasta tuleva vihreä tee, Jade Dragon.Itse valitsin hyvin kevyesti hapetettu Olong-tee Taiwanista, Bao Zhong Pouchong.


Teen kanssa saatiin vielä pienet Petit Four:it. Illan Petit Four oli maitosuklaalla täytetty tryffeli mikä päällä oli pähkinää.


Ruoka, viinit, miljöö, palvelu, kaikki oli todella hyvää! Mielestämme Savoy oli parempi kun koskaan aikaisemmin tänä vuonna. Annokset olivat klassisen elegantteja ilman turhaa molekyyligastronomia hifistelyä, mutta samalla moderneita ja innovatiivisia. Suuren juhlan tullen Savoy on varmasti Suomen paras ravintola - tosin mitään hauskaa casual diningiä kavereitten kesken ei ehkä Savoyssa kannata harrastaa :) Mahtava illalliskokemus... taas jälleen kerran!



 
 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti